pondělí 23. července 2018

Cestování prstem po gůglmapě

Je léto, čas dovolených, a tak by se skoro očekávalo, že budu připisovat další poznámky z výletů. Přitom ale spíš sedím doma a víc toho nacestuju prstem (nebo ukazatelem myši) po mapě. Ale však tenhle týden to napravíme. Zatím sepíšu aspoň svoje zkušenosti s plánováním cest po Británii – na internetu se dají najít různé mapy, ale každá je užitečná na něco jiného.

Mapy Google


Gůglmapy, které asi dobře znáte, mají především velice dobře zpracovaná města. Snadno najdete, kde jsou ve městech obchody, restaurace a všemožné pamětihodnosti. Tyto objekty jsou zastoupené klikacími odkazy, z nichž se dozvíte otevírací doby a dostanete se na příslušné internetové stránky. Google vám vyhledá trasu pro pěší chůzi, dopravu na kole, automobilem nebo veřejnou dopravou. Obzvlášť v případě autobusové dopravy, která je v Británii rozdělená mezi spoustu různých dopravců, je to užitečné. Trojrozměrné zpracování některých měst je pěkné na pohled a dává dobrou představu o městské krajině, Street View se zase využije při zjišťování některých podrobností, jako jestli je u silnice chodník, jestli se dá někde nechat auto nebo kam správně zamířit na autobusové zastávce s několika navzájem vzdálenými stanovišti.

Mimo města a silnice jsou mapy Google ale dost nepoužitelné, malé silnice se vykreslí až při velkém přiblížení, přírodní útvary jsou rozlišeny nedostatečně. Na to je pak potřeba použít jinou mapu.

Na co jsou mapy Google dobré (nahoře) a na co jsou blbé (dole)

OpenStreetMap


Zatímco Google je skoro až symbolem chytré užitečné služby, ze které vyrostla chobotnice, která se vetře všude a vydělává velké peníze, OpenStreetMap je otevřený projekt založený na práci dobrovolníků. Města jsou zmapována, řekl bych, stejně dobře jako na Googlu, ba lépe v tom ohledu, že jsou zachyceny všeljaké pěší cestičky a odlišeny různé druhy ploch (park, les, trávník, pláž...) Při dostatečném přiblížení se zobrazí i symboly a názvy obchodů v ulicích, ale nejsou klikací jako v gůglmapách, takže se uživatel nedostane k dalším informacím tak rychle a nemusí třeba tolik důvěřovat tomu, že jsou údaje správné a aktuální.

Jinak ale OpenStreetMap zachycuje i krajinu mimo město, turistická mapa to samozřejmě není, ale i tak je to víc než jen služba uživatelům pohybujícím se po ulicích a silnicích. Vrstva „cyklomapa“ slušně zobrazuje cyklostezky a má i vrstevnice; po přepnutí na „dopravní mapu“ se zase výrazně vyznačí železnice, takže pokud plánujete dopravu vlakem, na první pohled snadno zjistíte, kam se dá vůbec vlakem docestovat.

Přehledné zpracování města a městské zeleně na OpenStreetMap

Ordnance Survey Maps


Ordnance Survey (OS) je něco jako britské státní mapování. Základní mapa, která je volně přístupná na internetových stránkách, zachycuje velice podrobně terénní prvky, vodstvo, budovy, cesty a cestičky, ale je chudá na popisky. Třeba když si najdu oblast okolo Hadriánova valu, tak tam je terén pěkně vykreslený, i Val samotný na mapě je – ale je zaznačený stejně jako jakákoli bezejmenná zídka kolem pastviny. Turistické cesty v mapě vůbec nejsou.

Základní mapa na webu Ordnance Survey
Ordnance Survey kromě toho vydává různé tištěné mapy, mezi nimi takové, které se podobají našim turistickým mapám. Řada Landranger je v měřítku 1:50 000 (přehledné dvoucentimetrové čtverečky), Explorer je 1:25 000. Mapy se dají koupit v základním papírovém provedení nebo zalaminované do plastové fólie (edice Active), v kterémžto případě je pak mapa odolnější proti namoknutí a roztrhání. Když koupíte tištěnou mapu, dostanete přístupový kód, kterým si můžete stáhnout digitální verzi téže mapy.

Bing


Na mapách Bing (microsoftí produkt) jsou britská města zakreslena podobně jako na Googlu, někde trochu líp, někde hůř. Mimo města a silnice není základní mapa moc užitečná. Podstatné ale je, že Velká Británie je na Bingu pokryta digitalizovanými mapami Ordnance Survey – jsou to stejné mapy jako ty tištěné v měřítku 1:50 000 a 1:25 000, podle přiblížení mapy v prohlížeči. To je dobrá věc. Na mapách Anglie jsou vyznačeny veřejně přístupné cesty (public right of way) s rozlišením, zda jsou určeny jen pro pěší (footpath) nebo i pro jezdce a cyklisty (bridleway). Mapa v podrobnějším měřítku kromě toho ukazuje veřejně přístupné plochy (access land), jakož i stezky, které nejsou v režimu right of way, avšak vlastník pozemku povoluje veřejné užití cesty (permissive path). Ve skotské části Británie takové rozlišení není, neboť pravidla pro používání cest jsou tam volnější. Žádná mapa vám samozřejmě neukáže, jestli bude cesta obsazená stádem krav.

Turistické mapy OS 1:50 000 a 1:25 000 na Bingu

Shrnutí


Je vidět, že každá mapa se hodí k jinému účelu, takže volba záleží na tom, kam chcete cestovat a co tam budete dělat. Když připravuju nějaký výlet tady v Anglii já, většinou koukám do tří map najednou. Na Googlu se dozvím, jak se tam dostanu a jak to tam vypadá. OpenStreetMap je užitečná na výlety po městě a jejich nejbližším okolí, zatímco podle map OS na Bingu se dobře plánují pěší cesty mimo město.

Žádné komentáře:

Okomentovat