středa 31. ledna 2018

Ubytování v Castle Leazes

Od našeho příjezdu do Newcastlu minulý týden bydlíme v malém bytě v Castle Leazes Halls. Podle názvu by si člověk možná myslel, že to má něco společného s nějakým hradem, ale není tomu tak. Je to docela velký areál vysokoškolských kolejí, kde jsou ubytováni převážně studenti Newcastle University.

Castle Leazes Halls, Thornton Building

Areál Castle Leazes Halls má jednu centrální budovu, kolem které jsou rozmístěny tři bloky, z nichž každý se jmenuje nějak + „Hall“ a sestává ze dvora obklopeného budovami. Každá jednotlivá budova zase nese nějaké zeměpisné nebo osobní jméno, např. Tweed, Tyne nebo Thornton. Většina budov je spolu propojena, takže lze přejít z jedné do druhé (i na hlavní vrátnici) „suchou nohou“. Je to ovšem pořádné bludiště.

Náš byt je umístěn v přízemí budovy Thornton, která je na obrázku nahoře. Byt má chodbu, kolem níž je na jedné straně obývák a ložnice (s okny), na druhé straně koupelna a kuchyň (bez oken). Vzhledem k přízemnímu umístění bytu nejsou okna moc velká, a stejně si je ještě zatahujeme. Jinak ale obývák i ložnici lze dobře vyhřát i vyvětrat. Na podlaze jsou koberce, je to tu čisté a upravené, nábytek je slušný, akorát v bytě pro dva obyvatele by se určitě využily dvě místa u stolu na práci nebo jídlo -- je tu jen jeden stůl a jedna židle. Internetové připojení je v pohodě.

Obývák s psacím stolem
V kuchyni je sporák, trouba, lednice, konvice a tak podobně, co člověk potřebuje, akorát toho nádobí tu moc není. Zejména chybí velký hrnec a slušná pánev. Přístup do kuchyně není moc příjemný: dveře jsou označené jako požární a mají zůstávat zavřené, což zajišťuje brano s docela velkým odporem. Dalo by se od dveří odšroubovat, ale nechce se mi to dělat -- ještě sem někdo přijde a budou problémy, že maříme požární ochranu. V místnosti nejsou okna, je tam sice nějaká větrací šachta, ale to větrání není úplně ideální. I při vypnutém radiátoru je tam dost teplo.

Kuchyň
Elektrické zásuvky jsou samozřejmě na anglické vidlice. U každé zásuvky je na zdi vypínač a ve vidlicích jsou pojistky. V koupelně nejsou žádné zásuvky (prý to tak vyžadují zdejší předpisy) a ani klasické vypínače na zdi -- světla se zapínají a vypínají špagátkem.

No a vodovod samozřejmě odpovídá očekávání. U umyvadla i vany (i kuchyňského dřezu) jsou oddělené kohoutky, dědictví z dob minulých, kdy bylo třeba zabezpečit, aby se nepitná teplá voda nemohla za žádných okolností dostat do potrubí pitné studené vody. Na sprše je termostatická baterie s jediným ovládacím knoflíkem: při otáčení v rozsahu 0--90 ° sílí proud studené vody, v dalším čtvrtkruhu se průtok moc nemění, ale nastavuje se teplota. Není to nic moc, ale můžeme být rádi, že není oddělená sprcha pro teplou a studenou vodu! :-)

Předsíň a koupelna

Celkově lze bydlení hodnotit jako slušné, hlavně je to blízko na univerzitu a člověk se nemusí o nic starat (účty za vodu a elektřinu, místní daň). Z perspektivy studentského bydlení je to skoro luxus; z pohledu člověka, který už nějakou dobu bydlel ve vlastním bytě, který si upravil a vybavil podle svých představ, je to samozřejmě trochu jiné.

Aktuálně hledáme byt k pronájmu, a až najdeme něco pěkného a ne moc drahého, tak se přestěhujeme.

1 komentář: